top of page

Vad är skillnaden mellan doppmassa och choklad?

Uppdaterat: 22 okt. 2021

När vi låter våra vänner och kunder prova våra mest högkvalitativa choklad-doppmassor blir många överraskade över den "chokladiga" smaken och konsistensen. För de flesta slutkunder är skillnaden mellan de två sannolikt ofta svår att urskilja alls. Så vad är skillnaden? I detta blogginlägg tar vi dig igenom ingredienserna och alla för- och nackdelar med doppmassa och choklad.


Ingredienserna


Äkta choklad: Kakaomassa, kakaosmör, socker, mjölkpulver*


Choklad-doppmassa: Kakaopulver, vegetabilisk olja, socker, mjölkpulver*


* Inte i mörk chokladSå vad är skillnaden, egentligen?


Teknikaliteter åsido. De verkliga skillnaderna mellan doppmassa och choklad ligger i pris, smak och konsistens och flexibilitet och användarvänlighet. Vi ska förklara hur.


Pris

De billigare vegetabiliska fetterna i doppmassa gör den billigare att producera och att köpa. Det betyder att många väljer att använda en doppmassa över äkta choklad, särskilt i fall då chokladen är en dekoration eller accentsmak snarare än huvudingrediensen i ditt bakverk eller konfektyr.


Smak och konsistens

För att vara ärliga vet vi alla att ingenting riktigt går upp emot smakupplevelsen av en riktig choklad. Kakaosmöret ger chokladen en rik smak och en mjuk konsistens som vegetabiliska fetter bara inte gör. En stor anledning till det är att kakaosmör smälter vid kroppstemperatur vilket resulterar i den där ljuvliga smälter-i-munnen-känslan som vi alla älskar. De vegetabiliska fetterna i doppmassa har en något högre smältpunkt vilket skapar en mer eller mindre "vaxig" konsistens, beroende på doppmassans kvalitet. På plussidan kommer den å andra sidan att förbli solid i varmare temperaturer än en äkta choklad.


Flexibilitet och användarvänlighet

Den sista och kanske största fördelen med choklad-doppmassa är att den inte kräver temperering. Att slippa det steget gör den otroligt lätt att använda: den kan smältas och hällas direkt i en form eller på ett bakverk utan några vidare förberedelser. En annan fördel med doppmassa är ingrediensernas flexibilitet. Eftersom mängden olja enkelt kan justeras är det i sin tur lätt att justera chokladens egenskaper vilket möjliggör ett tjockt eller mycket tunt lager. Vill du veta mer om choklad, doppmassa och vilken produkt som passar bäst för just dig? Hör av dig till Anders på anders@goteborgsfood.se

bottom of page